Pčelaranje "HS" košnicama

Dobrodošli na moj blog

01.05.2011.

MAJSKA BOLEST

MAJSKA BOLEST    ( POLENSKA)

 

Majska bolest je neinfektivna to je oboljenje mladih pčela hraniteljica  oboljenje se javlja
U proleće (april maj) a rijetko ljeti
Bolest je prouzrukovana prekomernim uzimanjem (konzumiranjem) otrovnog prskanog nekvalitetnog ili plesnjivog polena.
Uslovi se stvore i pojave kada u pčelinjoj zajednici ima nepoklopljenog legla i kada nedostaju zalihe meda, ili ima slab priliv svežeg nektara ili vode.
Tada dolazi do većeg uzimanja polena od strane pčele hraniteljice kako bi mogle da izlučuju mliječ, kojim treba da hrane mlade larve.
Njhov želudac ne može da svari sav uneseni polen, pa se tako polen nagomilava u želudac. Gde dolazi do pritiska na sistem traheja i na krvne sudove, tada dolazi do otežanog disanja i poremećaj u krvotoku.
Nedostatak vode remeti proces varenja. Ako je prskano pa polen bio otrovan sa biljaka sa kojih je donošen, ili se uplesavio, što se u toku zimovanja često dešava tamo gde u košnicama nije lijepo urađeno zazimljenje , nema dovoljno ventilacije. Kroz zidove crijeva otrov prelazi u organizam pčele.

Kako primjetiti

Simptomi:
U početku pčele u gnijezdu su dosta uznemirena, a ubrzo posle toga dobijaju izmučen izgled.One napustaju košnicu, pokušavaju da lete, lepršaju trepere krilima i drže trbuhe natečene malo podignute uvis.čak dolazi do toga da im je želudac toliko napunjen tvrdom masom kao glina kada se stisne tvrdo je
. Oboljenje kada se primjeti treba odmah  zajednicu prihraniti a ramove sa plesnim polenom izvaditi iz zajednice iste ukloniti dati prihranu za dva tri dana društvo će biti
Spašeno. 

01.05.2011.

AMERIČKA TRULEŽ


     AMERIČKA TRULEŽ LEGLA    To je oboljenje poklopljenog pcelinjeg legla, koje se prenosi inficiranjem opreme i svih pcelinjih proizvoda, a narocito u krajevima gdje se primjenjuje selece pcelarenje, pa su i faktori koji uticu na brzo širenje više prisutni. Uzrocnik americke truleži pcelinjeg legla je golim okom nevidljivi živi organizam-bakterija (mikroorganizam) ciji je latinski naziv Bacillus larvae. Bakterija-Bacillus larvae ima dva oblika u toku svog razvoja i održavanja i to: u obliku spore i u štapicastom obliku. U prvom obliku (oblik spore) bakterija se se u spoljnoj sredini održava bez razmnižavanja duži niz godina (10-30). Spore bakterije larve su veoma izdržljive na djelovanje toplote, vlage, suncevih zraka i dr. tako da u medu koji se drži na 100°C izumiru tek poslije pola sata, u medu na normalnoj temperaturi ostaju, žive i mogu da isklijaju i nakon godinu dana. U propolisu rastvorenom u alkoholu otporne su više od 45 dana, u vosku se održavaju dugo i izumiru na 120°C tek nakon 20 minuta, u zemlji izdrže 228 dana, u isušenoj masi uginulih larvi u starom sacu, u košnicama ostaju žive 22-33 godine. Izdržljive su i na dezinfekciona sredstva u razlicitom stepenu kao i na sulfopreparate. Medutim, u drugom obliku bakterije Bacillus larvae je štapicastog oblika u kome se jedino i razmnožava, osjetljiva je na djelovanje toplote, isušivanje, dezinfekciona sredstva, sulfo-preparate

Kako prepoznati bolest


Za pcelara je prakticno jedini moguci nacin da posumnja u prisustvo bolesti kad na poklopljenom leglu prilikom pregleda primjeti ulegnute poklopce sa tamnosmedim mrljama nakvašenim od propalih larvi ili rupice na celijama koje su izbušile pcele sa namjerom da ociste stanicu. Takode, leglo je nepravilno rasporedeno mada u prvoj fazi zaraze obicno se nade samo nekoliko celija sa uginulim larvama. Ako skinemo poklopac sa celije u kojoj je uginula larva i stavimo cackalicu ili manje drvce i povucemo konstatovat cemo da li se razvlaci u niti i da li je miris na pokvarenu ribu ili po tutkalu koji se kasnije gubi. Ako utvrdimo da se razvlaci posumnjacemo da se radi o bolesti. Da ne bi gubili vrijeme potrebno se je obratiti u najbližu mjerodavni instituciju i zatražiti strucnu pomoc da bi se sa sigurnošcu utvrdila prava dijagnoza, mikroskopskom analizom uginulih larvi. Posljedica bolesti legla je direktan uticaj na slabljenje pcelinjeg društva u cjelini, jer je sve manje mladih pcela koje treba da zamjene stare pcele. Time se, normalan rad društva remeti i slabi tako da vremenom oslabi toliko da postane plijen grabeži. To tada predstavlja izvor i nacin zaražavanja ostalih društava na pcelinjaku u poluprecniku 3-4 km i bližoj okolini. Za uspješno suzbijanje americke truleži najvažnije je rano otkrivanje bolesti koje može da obavi svaki pcelar na svom pcelinjaku.

Kako se prenosi zaraza

U košnici prenošenje zaraze od licinke do licinke vrše pcele hraniteljice, dok se od košnice do košnice prenose putem grabeži i nalijetanja pcela. Takode i sam pcelar to cini kad iz košnice u košnicu prenosi zaražene ramove ili vrcaljkom ili kad vrši prihranu sa zaraženim medom ili upotrebom voska za satne osnove koji nije dezinfikovanna propisan nacin. Spore se mogu prenositi na rukama i alatu ako se pregled zdravih društava vrši nakon pregleda zaraženih a potom ne izvrši odgovarajuca dezinfekcija.

Suzbijane americke truleži

S obzirom da je americka trulež teška zarazna bolest, da nikada ne prestaje sama od sebe, da je njen uzrocnik veoma otporan i da trajno zaostaje na sacu i da se vrlo lako i brzo prenosi na okolne pcelnjake sasvim je logicno i prihvatljivo da se u njenom suzbijanju primjene radikalne mjere, koje se odnose na uništavanje žarišta, odnosno izvora zaraze. To podrazumijeva gušenje pcela iz zaraženih društava navece paljenjem sumpora košnici. Uginule pcele zajedno sa ramovima i sacem sa leglom treba spaliti na pogodnom mjestu i zatrpati zemljom.


Najbolji  lek ikada proizveden dosad  je; VATRA:......

 

01.05.2011.

Poletaljka na kosnicama DA ili NE


Čitajući knige raznih pisaca pčelarskih tekstova, znanih I neznaninih a dosta sam I prelistao ta štiva, najmanje nađoh pisanja o poletaljci.
Ni sa dobrim ni lošim osobinama o istim. Nigde ni na jednom stablu drvetu nisam video pčele da su izabrale da se nastane gde na drvetu ima nekih izbočina sličnim poletaljkama.
A kamoli da je drugo stablo palo pa glumi one kose daske.koje mi postavljamo sa namerom da pomažemo pčeli.Svako od pčelara I to starijih će vam kazati da je to da pomogne pčeli da poleti I sleti , I odmori se puna nektara I polena, šta je tu istina I dali je u ovome ima. Zar je  to svemoguće blagostanje za pčelu neko uspjeo da slika u prirodi ne   Koji je deo najskuplji na košnici mrežasta podnjača, kada ona ima na sebi poletaljku garantovano pre istruhne, između poletaljke I podnjače u toj vlazi bakterije do mile volje.
Sva mrtva pčela gde je na poletaljci , kod nozeme –proliva gde se vide fleke na poletaljci ptice tada kupe mrtve pčele sa poletaljke normalno tu stradaju I nevine žive pčele, to im mi pomogosmo
Zimi sneg led gde je na poletaljkama dali se mijenjaju mikro klime sa poletaljkama zbog vlage.mijenjaju se I to povećanjem vlage
Gde stoje pčele čuvari u velikom broju na poletaljkama, a kada  nema poletaljka u otvoru leta mali broj.
Zašto je smanjena grabež tamo gde nema poletaljke, jer je mnogo teže napasti u letu a lakše se odbraniti u otvotu leta
Kada stavite kose daske od zemlje do poletaljke zar vam tada ne liče košnice da su za puževe a ne za pčelu, zar je toliko nesposobna I spora da je izjednačujemo sa pužom
Na ovo dobro obratite paznju. Tada smo omogućili pčelama koje su bolesne da se mogu vratiti u košnicu , I dali posao čistačicama pčelama da imaju većeg posla ne misleći na zarazu, koju mogu prenijeti rabljene I bolesne pčele. Zar princip života nije živi dok radiš ,radi dok živiš, jeste to tvrdi princip opstanka u društvu, ali je tačan I istinit ovim stavom slabi propadaju izumiru jaki opstaju I bore se za produženje života I vrste.
Šta je interesantno zašto pravougaone poletaljke 200-8 mm trebaju imati poletaljke a okrugle ne u čemu je ta razlika, zašto nismo na okruglu stavili poletaljku, a pčela normalno funkcioniše.
Zašto neko stavlja poletaljke širine od 20 do 200mm kao aerodrumi a kada stavi doljnju dasku produžava pistu. Dali se to čini da bi se omogućilo mravima I glodarima lakši ulazak u kosnicu.
Probajte na dve tri skinite poletaljke pratite rad, konstatujte razliku kakva je I koja vam je bolja solucija, nije teško probati samo treba malo volje a imaće se dobitak...
Moje HS Podnice imaju poletaljku ali unutrasnju i  nijena namjena ima vise faktora... 

01.05.2011.

Aprilska prehrana pcela


     Pretezno aprilsko vrijeme nestabilno i onemogućava iskorišćavanje svake cvijetnice. Veoma rijetko se dogodi da pčele idu sa cvijeta na cvijet za vreme voćne paše. Za njeno sukcesivno iskorišćavanje potrebno je sunčano vrijeme, solidna vlažnost vazduha, dublja vlažnost tla kao i povoljan nivo temperature vazduha.  S obzirom da to nije tako pčelaru se nameće potreba  da na svaki način, u tim nestabilnim prirodnim uslovima,pruži adekvatnu pomoć pčelama, sa ciljem da se ni po koju cijenu ne zaustavi ubrzani prolećni razvoj. Pčelar I tada (kao u uvek u toku godine), mora da obezbedi da pčele kontinuirano donose hranu sa strane pa bilo da ona dolazi iz prirode ili iz tzv. podsticajnog prihranjivanja. Pčelama, dakle, treba pružiti pomoć onda kada im je potrebna. U ovom periodu ta pomoć, pre svega, u energetskoj hrani pruža se na nekoliko načina.  U praksi se primenjuje prihranjivanje pčela u malim dozama mlakim šećernim sirupom (1:1) svakodnevno u kasnijim popodnevnim satima ili u dozama 250 – 300 g svaki drugi dan. To mogu postići oni pčelari kojima je pčelinjak u blizini. Ako je pčelinjak udaljen I u njemu postoji pčelarska kućica pčelar, ako je u mogućnosti, se za vreme kišnih I hladnih dana preseljava na pčelinjak. Pošto takvih uslova uglavnom nema (pčelar je u random odnosu, nema pčelarsku kućicu…), onda za podsticajno prihranjivanje pčelar koristi ram – hranilice.  Ram hranilica sa medno – šećernim tijestom stavlja se u medišni proctor a najbolje rešenje je da ona nadje mesto na severnoj strani plodišta, ako za nju ima mesta. Ovu čvrstu hranu pčele iskorišćavaju za svoju ishranu, I to po pravilu, kada ne opšte sa prirodom. Ipak, pravu podsticajnu hranu u ovom periodu predstavljaće med u ramovima koji su izneti iz plodišta u medište  za vreme prvog proširivanja gnezda. Pčele će je radije uzimati nego što će to biti slučaj sa vještačkom hranom. Kod nukleusa  I oplodnjaka stavljaju se medno-šećerne pogače I to na satonoše. I ovom prilikom treba nedvosmisleno istaći da se pravo podsticajno prihranjivanje vrši prirodnom hranom, odnosno dodavanjem ramova sa medom I pergom ili pak dodavanjem kristalisanog meda na različite načine. Samo takva prihrana maksimalno pomaže pravi razvoj svake pčelinje zajednice. Svako prihranjivanje ima svoje prednosti I nedostatke, najbolje prihranjivanje je dodavanje ramova sa zatvorenim medom u zbeg. To je način kojim ja radim I nadam se da je jedan od najboljih kada  ima meda. Nedostatak kod toplog sirupa je taj što je uslov za izazivanje tuđice.
Kod ovakvog stimulativnog prihranjivanje pomažemo pčelinjim zajednicama da se što pre razviju I iste pripremimo za bagremovu pašu. Posto kodnas u Brezi nema bagremske pase ali mnogi sele pcelu na bagrem, ovo je jedinstven nacin da se drustva podignu na odgovarajuci nivo.
Ko nema bagremovu pašu već neku kasniju nema potrebe za prihranom sem ako ne uvećava svoj pčelinjak.

<< 05/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
64262

Powered by Blogger.ba